nieuws & updates over De Kronieken van de Westhoek
28 februari 2019. Dagboek van Augustijn is eindelijk een beetje weg uit mijn systeem en nu gaan mijn gedachten weer integraal naar mijn nieuwe projecten. De voorbije drie maanden heb ik onverdroten verder gewerkt aan mijn levensproject van 'De Kronieken van de Westhoek'. Om te beginnen heb ik van de website www.westhoek.net een volwaardige zoekmachine gemaakt waar de bezoekers nu naar hartenlust research kunnen doen in mijn werk. Zeker een aanrader om eens te proberen. Daarnaast zijn er nu op mijn blog www.dekroniekenvandewesthoek.net, meer bepaald aan de rechterkolom ervan een hele reeks 'ad random' berichten van vroeger gepresenteerd. Een willekeurige greep uit mijn zowat 1.600 blogartikelen over de eigenheid en de historie van onze Westhoek. Het leuke en fascinerende ervan is dat mijn blog nu bij elk bezoek er helemaal anders uitziet. De bezoeker zal zich zeker niet vervelen met dergelijke schat aan herinneringen. Voor wat betreft die blogartikelen ben ik al enkele maanden bezig met het inblikken ervan in boekvorm zodat die op termijn een volwaardig alternatief kunnen vormen voor de vormgeving van het web. Het is best een potig werkje, maar met elke dag wel weer wat vooruitgang zal ik er ooit wel meer klaar zijn.


En dan zijn er mijn echte kronieken, de boeken en de kronieken van de toekomst. Na geruime tijd op drie fronten tezelfdertijd gewerkt te hebben is er nu toch wel een verandering van gedachten. Mijn uitgebreide kroniek over de Franken vliegt voorlopig in de koelkast omdat die me al bij al veel te ver van mijn eigen regio weghoudt. En zeggen dat ik zeker al 100 bladzijden op papier heb staan. En ook over mijn twee andere projecten heb ik een hele tijd gesukkeld met vraagtekens rond de vorm en de timing ervan. Mijn project 'Ieperse Histories' van Lodewijk Boeteman is al flink gevorderd. Het gaat hier over handgeschreven herinneringen uit de geschiedenis van onze stad. Nu al een flinke turf die ik echter voorlopig niet zal publiceren. Ik heb daar een goede reden toe: naast de handschriften van Boeteman heb ik nog tientallen andere handschriften (waarvan sommige erg uitgebreid). Ik voelde me al een tijd ongemakkelijk met de wetenschap dat ik die Ieperse geschiedenis toch niet elke keer kan herbeginnen met telkens een andere kroniekschrijver aan het woord. Deze week heb ik besloten om alle handschriften in mijn bezit nu in één grote geschiedenis van Ieper te bundelen. Een chronologische kroniek van wat er in Ieper gebeurd is van bij zijn ontstaan tot op heden, bekeken vanuit de meest diverse bronnen. Het is een reusachtig werk dat best wel eens zou kunnen leiden tot (minstens) 3 nieuwe delen van mijn 'Kronieken van de Westhoek'. De wetenschap dat Boeteman al op zich een nieuw boek kon worden laat me zeker veronderstellen dat het er nu minstens drie zullen zijn. Timing: zeker nog meerdere jaren noeste arbeid.


Ik moet het ook nog even hebben over het project waar ik aan begonnen ben in mei 2018. De kogel is eindelijk door de kerk: boek 9 zit in de pijplijn voor november 2019 en zal in de boekenzaak liggen onder de titel van 'De Graven van Vlaanderen'. Opnieuw een chronologische opbouw vanuit de start van Vlaanderen tot ergens rond het jaar 1500. Mijn oorspronkelijk idee om het boek te wijden aan Brugge en zijn graven heb ik verlaten omdat het werk veel breder is dan alleen maar Brugge. Hoewel Brugge meestal wel centraal zal staan. Bovendien zal deel 9 opnieuw opgesplitst zijn in verscheidene afzonderlijke kronieken die chronologisch op elkaar zullen volgen en die ik vanaf de lente stelselmatig via mijn blog op jullie ga loslaten. Zoals je kan zien beweegt er heel wat en dat maakt het allemaal heel erg spannend en frivool. Tot de volgende update!
23 november 2018. 'Dagboek van Augustijn' ligt eindelijk te koop in de boekhandel. De voorbije maanden heb ik nog maar eens het boek herlezen. Een speurtocht naar kleine foutjes. Het resultaat mag er best zijn. Wat een heerlijk boek is dit toch geworden. 'Dagboek van Augustijn' bezorgt me tegelijk gemengde gevoelens. Zal ik ooit nog dit niveau kunnen herhalen? Van mezelf had in in de verste verte niet kunnen denken dat ik dergelijk boekwerk zou kunnen schrijven. De intensiteit van de tekst, de inkijk op onze stedelijke en regionale geschiedenis is werkelijk uniek. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Wat was ik blij als ons nieuw museum hier in Ieper – Yper Museum – besloot om voor 2019 een stadswandeling voor het middelbaar te voorzien onder de naam van 'Dagboek van Augustijn'. De appreciatie die ik bij de medewerkers van Yper Museum voel doet me echt wel veel plezier. Het is dan wel zo dat we beiden dezelfde boodschap hebben: het transformeren van grijze en verloren gegane geschiedenis tot een zintuiglijke ervaring vanjewelste. Iets wat Yper Museum al op enkele maanden tijd tot aan de top van de Vlaamse stadsmusea heeft gebracht. Datzelfde gevoel heb ik zeker bij mijn eigen 'Dagboek van Augustijn'.   Er is trouwens nog leven na 'Dagboek van Augustijn'. Ik heb onlangs een flink uit de kluiten gewassen (en heel interessante ) kroniek over Veurne-Ambacht (uit de jaren 1600) online gezet. Daarnaast werk ik verder aan mijn 'Ieperse Histories' van Lodewijk Boeteman. En schrijf ik voort aan mijn 'Kroniek van Brugge'. Na mijn avonturen in Veurne-Ambacht start ik nu ook met een andere uitdaging: 'De Franken', gebaseerd op een Frans werk (3 boeken) van sieur de Mezeray uit 1641. Het wordt allerminst een evidentie! En nu zou ik zeggen aan mijn lezers: haast u naar de boekhandel, een beter eindejaarsgeschenk dan 'Dagboek van Augustijn' zal je er zeker niet vinden! Veel leesplezier..


7 augustus 2018. De lange hete zomer van 2018 is er een met pit en inspiratie. Ik blijf me te goed doen aan de geschiedenis van Vlaanderen. Werken aan mijn kronieken blijft een ongeëvenaarde hobby. Die verweerde taal van de oude geschiedschrijvers in een jong fris jasje gieten met al die accenten van de 21ste eeuw erbij als peper en zout en tabasco, dat is en blijft genieten voor mezelf en voor mijn lezers. Het is best wel plezierig om te zien dat het altijd maar verder de goede kant opgaat met de verkoop van mijn 'Kronieken van de Westhoek'. De voorbije maanden heb ik zeker niet stilgezeten. Ik heb begin juni mijn 'Dagboek van Augustijn' ingediend bij de cultuurraad van stad Ieper en wacht rustig af wat de jury ervan denkt. Heerlijk toch die periode vol onbekende spanning die zeker nog zal duren tot in de maand oktober. 'Dagboek van Augustijn' staat ook op een ander front mogelijk te popelen om zijn intrede te doen, maar daar kan ik nog niets over kwijt. De tijd heeft ook zijn rechten. Ik ben al zeker een maand bezig met het herlezen van mijn nieuweling, de laatste schoonheidsfoutjes moeten er absoluut uit voor de publicatie einde 2018. Daarnaast ben ik op verschillende vlakken bezig. Mijn 'Kroniek van Brugge' zit al aan 80 bladzijden en het ziet er niet meteen naar uit dat ik aan het eindpunt ben. Naast Brugge blijf ik hard werken aan mijn 'Ieperse Histories', een heel dikke kroniek van Louis Boeteman over de geschiedenis van Ieper waar ik momenteel rondtoer in de jaren 1600. En alsof dat nog niet genoeg is werk ik nu al een maand aan een handschrift uit Veurne-Ambacht. Zo zie je dat ik de nodige afwisseling stop in mijn werk. Ook mijn blog wwww.dekroniekenvandewesthoek.be blijft een dagelijkse opdracht. Ik zit momenteel al ruim boven de 1400 inlassingen. Het aantal bezoekers aan mijn websites blijft maar verder de hoogte ingaan. De inschrijvingen op mijn blog lopen vlot en ik krijg wel elke dag heerlijke reacties op mijn werk. Zo bijvoorbeeld nog vorige week een fantastische reactie uit Friesland voor wat betreft mijn bewerking van 'De Kollebloemen'. Die lange hete zomer van 2018 mag voor mij best wel blijven duren!


15 mei 2018. 'Dagboek van Augustijn' is geschreven. Acht maanden werk (elke dag minstens vier uur) heeft geresulteerd in mijn achtste deel van 'De Kronieken van de Westhoek'. Ik heb mijn objectief om klaar te zijn voor einde mei gehaald en daar ben ik wel gelukkig om. Een en ander was allemaal niet evident. Het oude handschrift van Augustijn van Hernighem heeft me de nodige kopbrekens bezorgd. Duizend bladzijden originele tekst heb ik verwerkt. Nu is die titanenarbeid gedaan. Het voelt eerlijk gezegd een beetje vreemd aan. Het aantal pagina's is bekend: 736 bladzijden en dat betekent meteen mijn lijvigste boek tot op heden. Vandaag heb ik me gebogen op de omslag en de voorpagina van deel acht. Mooi! De eerste proefdruk mag ik hier terug verwachten binnen een weekje. Dan wordt het tijd om zeker vier weken aan een stuk het geheel nog eens zorgvuldig te herlezen. Het is amper te geloven hoe er na drie tekstcorrecties nog altijd fouten te ontdekken vallen. Eind juni kan ik dan definitief de eindversie van 'Dagboek van Augustijn' bestellen. Zoals jullie weten ding ik dit jaar mee voor de historische publicatie van stad Ieper. Mijn documenten moeten binnen zijn voor 18 juli. Dus lijkt het er op dat ik alles tijdig klaar zal hebben. Het blijft dan natuurlijk nagelbijten hoe de jury mijn werk zal evalueren. Dat zal ik pas weten in oktober. Maar tussen ons gezegd en gezwegen: 'Dagboek van Augustijn' is steengoed! Nu ja, er is altijd wel kans dat iemand anders het beter doet en dat zal ik wel kunnen relativeren. Hoewel: een dergelijk dagboek van drie decennia Ieperse en Westhoekgeschiedenis staat momenteel zeker nog niet in de bibliotheekrekken. Ik ben er dan ook wel erg fier op. Dit heb ik geschreven, en zonder enige opschepperij: 'Dagboek van Augustijn' is een heerlijk boek. In de boekenzaak vanaf eind oktober.


6 april 2018. Deel 7 van 'De Kronieken van de Westhoek' ligt in de boekenzaak. Een mooie publicatie, al zeg ik het zelf. Wat een boek! De eerste exemplaren zijn al de deur uit. Je eigen creatie zien liggen in de etalage geeft altijd een speciaal gevoel. Enerzijds een feeling van trots: dat heb ik toch wel weer mooi voor elkaar. Maar anderzijds laat je voor een stuk je kind los in de wijde wereld. Een van de meest vervelende aspecten van elke publicatie is de communicatie ervan naar kranten en magazines. Ook voor mij een verplichte opdracht na de intimiteit van een jaar schrijven en research. Het is elk jaar opnieuw diezelfde miserie. Een mens werkt een vol jaar, wel duizenden uren aan één boek. Elke morgen opnieuw. Men zou kunnen denken dat mijn reeks van ondertussen al zeven boeken interesse zou opwekken bij de pers, maar dat is helemaal niet het geval. Ook dit keer lukt het me dus niet. Een boek van 680 bladzijden dat helemaal handelt over de geschiedenis van de Westhoek, het nummer zeven in de rij wordt niet eens geacht om interessant te zijn. Ik ben letterlijk de enige schrijver die het verleden van de Westhoek neerschrijft op een manier die leesbaar is voor de man in de straat. En dat dan nog in combinatie met mijn succesvolle blog van ondertussen al 1300 inlassingen.


En toch slaag ik er niet in om ook maar een greintje interesse op te wekken. Hier in het geval van boek 7 heeft niemand zelfs de moeite genomen om het boek te bekijken. Dat vind ik cru en veelbetekenend. De inhoud heeft anno 2018 geen enkel belang. Enkel de nieuwswaarde telt. Terwijl ik vorige week nog een commentaar kreeg dat elke West-Vlaming met een hart voor zijn streek 'De Kronieken in de Westhoek' in zijn bezit zou moeten hebben. Het schitterend compliment van de Facebookgroep 'Nieuws van langs de Schreve' staat in schril contrast met de journalistieke desinteresse die ik op mijn weg ontmoet. Niet van de journalisten maar wel van de redacties. Toch geef ik niet op. Ik werk onverdroten verder aan mijn 'Dagboek van Augustijn', met volle ambitie om nog in 2018 de historische prijs van stad Ieper weg te kapen. Dit nieuw boek zal nu al zeker mijn deel 8 worden en zal normaal nog verschijnen in oktober 2018. Of ik nu die prijs win of niet. Ik ben trouwens niet langer van plan om ook nog maar een bericht hieromtrent naar de verscheidene redacties te sturen.


1 maart  2018. De hele week ijskoud buiten en grieperig vanbinnen. Vanaf morgen gaan we er even tussenuit naar warmere oorden en plan ik een beetje rust. Ik bedoel alleen maar dat er twee weken niet geschreven wordt. Met de lente in zicht lijkt het me een geschikt moment om even een update te brengen rond de stand van zaken met mijn 'Kronieken van de Westhoek.' Rond de jaarwisseling heb ik heel wat energie gestopt in mijn nieuwe sites geschiedenis.vlaanderen en kronieken.vlaanderen. Beiden brengen een eenvoudige oplijsting van alles wat ik al geschreven heb, zowel mijn inlassingen voor de blog samen met mijn 108 kronieken. Op één maand tijd is daardoor het aantal bezoekers aan mijn websites gevoelig gestegen. Het bewijst in elk geval dat eenvoud nog altijd de beste marketeer is. Naast de vermelde websites heb ik een poging ondernomen om van mijn blog www.dekroniekenvandewesthoek.be een variante te maken in Facebook. Na een maand werk staat alles ook hier nu netjes online op de pagina https://www.facebook.com/kroniekenvandewesthoek/. Zo kunnen mijn lezers optimaal gebruik maken van de faciliteiten die Facebook ter beschikking stelt. Mijn nieuw boek is ondertussen al zo goed als afgewerkt. Deel 7 van De Kronieken van de Westhoek verschijnt normaal gezien op 31/03/2018. De volgende twee weken herlees ik nog eens alles en dan volgt de release. Ik kan jullie nu al meegeven dat de nieuweling opnieuw een ferme turf is van 680 bladzijden. In de loop van maart zal ik hierover verder communiceren.


Als afsluiter wil ik het nog hebben over mijn grootste ambitie voor 2018. De Ieperse cultuurraad heeft op 14 februari haar zesde ‘Prijs voor Historische Publicatie van de Stedelijke Cultuurraad’ aangekondigd. Ik heb echt mijn zinnen gezet om die prijs in de wacht te slepen. Uiteraard zal dat enkel en alleen afhangen van de kwaliteit van het werk dat ik zal inleveren en wil ik zeker niet de wagen voor het paard spannen. Toch wil ik mijn ambitie niet wegsteken: mijn 'Dagboek van Augustijn' moet hoge ogen gooien bij de jury die daarover zal beslissen. Ik heb zeker nog drie maand tijd nodig om alles neer te schrijven en te redigeren. Ik geef misschien nog even kort aan dat het hier gaat om de transformatie van een handschrift geschreven in Ieper tussen 1562 en 1595, een dagboek dat het dagelijkse leven in onze stad op een nooitgeziene manier heeft beschreven. De opdracht is immens, het gebruik van nogal wat verouderde woorden geeft aanleiding tot veel oponthoud in het schrijven, maar het voorlopig resultaat mag er nu al best zijn. Als alles volgens planning verloopt zal mijn 'Dagboek van Augustijn' einde van dit jaar in de boekenzaak liggen als achtste boek in de reeks van 'De Kronieken van de Westhoek'. Ik heb tijd tot 18 juli om het boek in te dienen bij de cultuurraad. Er staan me nog veel weken van volgehouden inspanning te wachten. Maar nu ga ik me eerst nog voor twee weken onderdompelen in de afwerking van mijn zevende deel. Augustijn mag nu wachten tot 16 maart. Misschien nog dit: de dagelijkse inlassingen in mijn blog blijven onveranderd verder gaan: elke nieuwe dag is een nieuwe story uit de Westhoek! Hopelijk doe ik mijn volgers en lezers enig plezier met deze update.


19 december  2017. Terwijl ik vorige maandag op stap was langs het kanaal richting Boezinge, kwam ik op de idee om eens op één gecentraliseerde webpagina een overzicht te maken van alles wat ik tot nog toe heb geschreven. Goed idee, maar bijzonder veel werk! Het bleek inderdaad geen sinecure te zijn. De hele verdere week heb ik daar uren en uren aan besteed. Niet alleen de lijst was het echte werk, wel al de afzonderlijke linken naar de respectieve webpagina's. Gaandeweg keek ik zelf wel verbaasd op dat er blijkbaar geen einde leek te komen aan de lijst met de meest uiteenlopende onderwerpen, gaande van geschiedenis, mijn eigen kronieken, heemkundige juweeltjes, oude krantenartikelen, volksoverlevering, verhalen, lokale geschiedenis, taal en dialect, spreekwoorden, gezegden, noem maar op... Vreemd genoeg ontwikkelde de lijst zich ook voor mezelf tot een heuse openbaring, dus kan ik me amper inbeelden wat dit overzicht zal betekenen voor jullie beste lezers. Heb ik dat werkelijk allemaal geschreven? Dat was toch wel een gedachte die bij me opkwam. Maar kon ik deze nieuwe webpagina wel als 'lijst' definiëren? Ik had er zo mijn bedenkingen bij. Ik kon me niet verzoenen met de wetenschap dat ik deze nieuwe pagina als een 'lijst' zou omschrijven. Maar hoe dan wel? De hele week heb ik me het hoofd gebroken over de juiste titel van dit werkstuk. Was het een overzicht? Misschien wel, maar dat is dan weer zo'n algemene term. 'Portfolio' leek me het meest aan te sluiten met wat ik bedoelde, maar ook deze titel dekte niet volledig de lading.


En plots wist ik het. Haast intuïtief was ik het zeker: deze nieuwe pagina is geen lijst, geen overzicht, geen portfolio, nee; deze opsomming van meer dan duizend tekststukken en hun vaak veelzeggende titels kan ik alleen maar omschrijven als 'het DNA van de Westhoek'. De mengeling van oude volksverhalen, overlevering, taal, poëzie, geschiedenis, kronieken, heemkundige juweeltjes, vergeelde krantenknipsels, foto's, mijn persoonlijke verzameling van zelfgeschreven kronieken, alles samen vormen ze een blauwdruk van mijn eigen streek, een DNA met de onuitwisbare afdrukken van ons verleden, onze tradities en gewoontes. De erfelijke bouwstenen van wie wij vandaag zijn. Alsof onze voorouders weer tot leven zijn gekomen. Kan ik het mooier omschrijven?


Ik wil allesbehalve pretentieus klinken, maar tijdens het scrollen door de vele onderwerpen - de titels alleen al spreken boekdelen – wat ik hier de voorbije jaren allemaal bij elkaar hebt geflanst, heb ik toch nog nergens anders gezien op het internet. Ik ben er gek op! Mijn verzameling 'geschiedenis' heeft nu eindelijk het karakter gekregen die ik jaren geleden voor ogen had toen ik aan dit project begon. 'De Kronieken van de Westhoek' zijn meer dan zomaar geschiedenis, meer dan feiten en gebeurtenissen! Ze brengen onze eigenheid naar boven, wie we zijn, hoe we denken. De blauwdruk van een volk, haar DNA, haar ziel. Die deel ik nu voluit en à la carte met mijn lezers. Het resultaat stemt me ongelooflijk tevreden, ik ben er zeker van dat ook jullie mijn mening toegedaan zijn. De voorbije maanden is het aantal bezoekers aan mijn websites niet meer te stuiten en met deze DNA-pagina zal het hek nu helemaal van de dam gaan. Als dat niet zo is, moeten jullie me dat zeer zeker laten weten. Ik wens jullie dagen en dagen snuffelplezier in dit DNA van de Westhoek!  Maak kennis met het DNA van de Westhoek op de webpagina http://www.geschiedenis.vlaanderen


26 november  2017. Na twee weken schrijven aan mijn nieuwe kroniek, met de voorlopige titel 'Stormweer over Oostende' is het misschien leuk om even een update te brengen over de stand van zaken bij mijn 'Kronieken van de Westhoek'. Het schrijven gaat prima. Korte dagen en lange nachten, donker buiten, gezellig werken aan de pc. Het is dus niet moeilijk dat ik vaart kan achterzetten. Elke dag minstens anderhalve bladzijde tekst in mijn Oostende-verhaal. Gevolgd door een dagelijkse inlassing in mijn blog. Momenteel staat de teller hier al op 1156 artikelen over de Westhoek. In de namiddag werk ik (bijna) elke dag verder aan de herwerking van mijn 'Schone Histories van Ieper' die gebaseerd zijn op het werk van Louis Boeteman, zodat 250 jaar geleden. De herwerking van mijn websites heeft toch wel zes maand tijd gekost en is nu definitief achter de rug waardoor ik me weer volop kan focussen op schrijven. Het opzoeken van archieven in Kortrijk, Wervik, Ieper, Zonnebeke blijft ook een vast item in mijn agenda. Geloof me maar als ik jullie vertel dat ik me geen seconde verveel. Dat vind ik toch wel heel erg aangenaam. Het is ook plezant om dag na dag meer bezoekers over de vloer te krijgen. Het wordt duidelijk dat jullie mijn werk wel lusten en daar ben ik een tevreden man over.


10 september 2017. Ik wil het nog even hebben over de nieuwe stijl van mijn kronieken. Die is nu twee weken online gezet en zo te zien wordt de restyling erg geäpprecieerd door mijn bezoekers. Dat is goed te zien in de bezoekstatistieken die een verdubbeling van bezoekers laten zien in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Sinds het ontstaan van de website hebben nu al 80.000 bezoekers 455.000 pagina's bezocht. En dat aantal blijft maar stijgen. Ik wil wel nog wat extra informatie geven over de nieuwe omgeving van mijn 'Kronieken van de Westhoek'. Hoe kan de bezoeker het best zijn weg vinden in de overvloed van streekgeschiedenis? Eerst en vooral is er de bruin-oranje overzichtstabel van alle kronieken waar je via een eenvoudige klik naar de gewenste episode kan gaan. Eenvoudiger kan niet. Het bladerboek van je keuze kan je nu doorzoeken of delen met je vrienden. Uiteraard kan je elke kroniek lezen op je pc, tablet of smartphone. Printen is hier niet mogelijk, tenzij je screenshots neemt natuurlijk.


Op het einde van elke bladerkroniek zie je wat je nog meer kan doen ermee. Eerst en vooral kan je zien tot welk specifiek boek de kroniek van je keuze behoort. Momenteel zijn er al zes boeken beschikbaar. Dat wil zeggen dat je die kan bestellen bij de Standaard Boekhandel. Dat kan online op hun website en het boek kan ook afgehaald worden bij de winkel van je keuze. Veel Standaard Boekhandels in de Westhoek hebben deze boeken ook op voorraad.


De prijs bedraagt 27,50€ per boek, misschien veel geld, maar toch een prikje voor een turf vol streekgeschiedenis waar een heel jaar aan gewerkt is. Zijn geld dubbel en dik waard. Maar koop geen kat in een zak beste lezer. Elk van mijn zes boeken is leesbaar en doorbladerbaar online. Dat kan via de rode knop links. Je kan dus eerst behoorlijk proeven van de inhoud. Van A tot Z. In principe kan je die helemaal lezen, maar velen onder ons kiezen nog altijd de gezelligheid van een echt boek. Hoe dan ook, via een simpele klik op de omslag van elk boek surf je direct naar de website van de Standaard Boekhandel.


De zes boeken zijn nu ook beschikbaar in eFormaat voor ipad en eReader, voor de prijs van 9,50€. Een stuk goedkoper voor wie de boeken electronisch wil lezen. Na een link op de omslag kom je terecht bij 'boekenbestellen.nl' die je bestelling keurig afwerkt. Binnen de minuut kan je al aan de slag gaan met lezen.


En dan is er nog een nieuwigheid. Voor wie geïnteresseerd is in één specifieke kroniek kan die nu als eBook mét illustraties aankopen. Voor de bescheiden prijs van 3,95€ per kroniek. Best interessant voor wie niet afhankelijk wil zijn van het internet en de kroniek op zijn tablet of eReader wil lezen ergens in een heerlijk vakantieoord, aan zee of in de tuinzetel. Door te klikken op de rood-bruine omslag kan je die direct aankopen via boekenbestellen.nl. Het is ook meegenomen dat je de gedownloade kronieken ook kan uitprinten als je dat wenst.


Op termijn wil ik nog een stukje verder gaan om kronieken per onderwerp of regio te bundelen in eBoeken die het zo bijvoorbeeld zullen hebben over de geschiedenis van Ieper, Diksmuide, Nieuwpoort. Of bijvoorbeeld de oorlogen met Frankrijk. Daar zal ik vermoedelijk werk van maken vanaf volgend jaar. Je mag trouwens nog deel 7 van mijn kronieken verwachten in het voorjaar van 2018.


Ik heb er ontzettend veel energie en tijd ingestopt en ben maar wat blij dat ik me nu weer volop kan concentreren op het schrijven van nieuwe kronieken. Na de release van 'Hoe het Vlaams uit Frankrijk verdween' ben ik deze week begonnen met het vervolg van 'Dagboek van Augustijn' en bevind ik me in de jaren 1570-1580. Het wordt alweer een boeiende kroniek. Zoals jullie dit van me gewoon zijn. Ik kan jullie meegeven dat ik tussendoor verder werk aan mijn bewerking van 'Ieperse Histories', een grote kroniek die veel honderden jaren geschreven werd door Ieperling met de naam 'Boeteman'.


Voor wie graag mijn kronieken als tekst downloadt kan dit niet via de website www.dekronieken.com maar wel via www.dekroniekenvandewesthoek.be , zij het dan zonder illustraties. Eventjes zoeken en je vindt die daar vlot terug. Door het selecteren, kopieren en plakken van de tekst heb je in een mum van tijd de gewenste tekst in jouw tekstverwerker. Gratis. Voor mij geen probleem.


En nu ik het toch heb over zoeken, kan ik je best de functie 'zoeken' van www.dekroniekenvandewesthoek.be aanbevelen. Daar kan je alles, maar dan ook alles terugvinden wat ik ooit gepubliceerd heb op al mijn websites. Ideaal voor studenten, leerkrachten, researchers, geschiedenisliefhebbers, enzoverder. Laat me weten wanneer iets niet gaat zoals gepland of gewenst, dan probeer ik daar een mouw aan te passen. Nog veel plezier met 'De Kronieken van de Westhoek'. Toch wel effectief die Vlaamse geschiedenis zoals je die nog nooit beleefd hebt? Of heb ik het verkeerd voor?


28 mei 2017. Mijn jongste kroniek 'De Geuzentijd van Veurne' heeft me meer dan twee maand werk gekost. Het is dan ook een flink uit de kluiten gewassen hoofdstuk geworden. Een boek op zichzelf mag ik wel zeggen. Ik heb al heel wat geschreven over de godsdienstoorlogen in Vlaanderen maar nergens vond ik betere inzichten dan in 'De Jaerboeken van Veurne'. Wat een miserie, wat voor ellende ontstaat er toch wanneer de ene religie zich beter waant dan de andere. Jullie kunnen deze hallucinante kroniek lezen op http://www.dekronieken.com/P1570100.htm.


 Ik introduceer met mijn 102de kroniek trouwens een nieuwe stijl. Wat vinden jullie ervan? Binnenkort krijgt de hele website een make-over in diezelfde stijl. Het is een ongelooflijk pak werk. In een volgende fase kom ik met een nieuwe reeks boeken die van illustraties zullen voorzien zijn. Waardoor die een heel andere inkijk zullen geven dan mijn bestaande zes boeken van 'De Kronieken van de Westhoek'. De nieuwe boeken zullen online beschikbaar zijn onder de noemer 'De Rode Reeks'. Hoewel dit nog een voorlopige werktitel is. Een voorlopige timing? Najaar 2017. Nog veel te doen dus! Voor mijn nieuwe kroniek vertrek ik naar de jaren 1100. Ik wil nu wel eens weten welke figuur Willem van Ieper (of van Lo) was. Heel wat research op de plank, maar dat heb ik graag. Tot hoors!


20 maart 2017. ‘Dagboek van Augustijn’. Zo luidt de naam van mijn jongste kroniek. Ik heb er een ferme kluif aan gehad. Op 9 januari 2017 aan begonnen en pas nu de laatste hand gelegd aan een tekst van 68 A4-pagina’s. Het oorspronkelijk handschrift is dat van een Ieperse poorter. Zijn naam was Augustijn van Hernighem. De man leefde tussen 1540 en 1617 en schreef op zijn eigen manier een dagboek neer over de gebeurtenissen die Ieper en zijn wijde omgeving teisteren tussen 1562 en 1591. Het eerste deel, tot in 1572 behelst de opkomst van het nieuw geloof, de beeldenstorm tot en met de dramatische zuiveringsperiode die de Spaanse hertog Alva uitvoert in zowat de hele Nederlanden. Een huiveringwekkend verhaal waarbij het haar op je armen af en toe recht gaat staan. De wreedheid bij de talloze terechtstellingen hier bij ons op de Grote Markt is niet te schatten.


De nieuwe kroniek was absoluut geen gemakkelijke opdracht. Van Hernighem schrijft zijn relaas zo goed als emotieloos. Zijn teksten zijn zo droog als het zand van de Sahara. Het Vlaams van zijn tijd is verdorie moeilijk om lezen en nog moeilijker om te begrijpen. Komt daarbij nog dat ik anders dan bij mijn vorige kronieken dit dagboek wilde vertellen vanuit de mond van de schrijver. Ik moest me met andere woorden gaan verplaatsen in de huid van Augustijn van Hernighem zelf.


Het gevolg is een ik-verhaal waarbij ik Augustijn toch wel een stuk eigenzinniger maak dan wat de man zelf ooit is geweest. Ik kruid zijn dagboek met extra accenten, weersomstandigheden, persoonsbeschrijvingen, geuren, kleuren, gevoelens. Het was, geloof me maar, de enige manier om echt grip te krijgen op de macabere gebeurtenissen die hier ooit op de ons zo bekende grond hebben afgespeeld.


De inspanningen om – zelfs na de eerste versie – een kroniek te krijgen waar ikzelf voor de volle honderd percent kon achter staan, waren niet min. Ik geef grif toe dat ik veel weken getwijfeld en gesleuteld heb. Maar achteraf beschouwd is het (voorlopig) eindresultaat voor wat mij betreft weer zo’n typische ‘Ivan Vanherpe’ kroniek met dat verschil dat ik toch wel weer een stap voorwaarts heb gezet. Ik ben er grandioos tevreden mee. Hopelijk delen jullie mijn mening.


Jullie kunnen kennismaken met ‘Dagboek van Augustijn’ op pagina http://www.dekronieken.com/P1572100.html.


Maandag 23 januari 2017. Wauw. Mijn eerste proefdrukken van de nieuwe 'Kronieken van de Westhoek' liggen hier parmantig voor me. Als fotomodellen aan het strand. Hmm. Deel zes heeft er wel iets van weg. Literair schoon.  Ik heb er zowat een hele maand voor over gehad om alle teksten en pagina's in hun juiste plooi te krijgen. Lezen, herlezen. Punten, komma's, tekst, spraakkunst. Stijl, inhoud. Wulpse taal. Ik wil sexy geschiedenis. Is het daarom dat ik mijn boek vergelijk met verleiding in het warme zand bij de vloedlijn? Ik ben zelf heel tevreden met het resultaat. Doel bereikt. Nog enkele details en het boek is af. 712 pagina's die klaar staan om gelezen te worden.


Vanaf 9 februari 2017 (ik word dan zelf 61 jaar) is het boek beschikbaar online via de Standaardboekhandel. Zoek gerust onder 'De Kronieken van de Westhoek' of via mijn naam op https://www.standaardboekhandel.be/seo/nl/boeken/algemeen/9789492022059/ivan-vanherpe/de-kronieken-van-de-westhoek-6-vlaamse-geschiedenis-zoals-u-die-nog-nooit-beleefd-hebt.


Het boek zal vanaf die datum of kort daarna ook live beschikbaar zijn bij de standaardboekhandel te Ieper op de Grote Markt – http://www2.standaardboekhandel.be/nl/winkels/ieperMaandag 19 december 2016. Meteen de koeien bij de horens gevat  vanmorgen en twee kronieken online geplaatst.  Het resultaat van zes weken schrijven. 'De valstrik van Oranje' en 'Drama in Vlaanderen' hebben het uitgebreid over de verschrikkelijke tijden die Vlaanderen meemaakt tussen 1573 en 1600. Een absolute aanrader om eens te leren wat godsdienstfanatisme in de praktijk betekent. De parallellen met wat we op vandaag meemaken zijn vaak hallucinant.


Maar ik voel me helemaal niet naargeestig vanmorgen. Integendeel zelfs. Met deze twee nieuwelingen heb ik zo de kaap van de 100 geschreven kronieken gerond. Honderd. Het doet me wel wat. Ik herinner me nog mijn eerste voorzichtige teksten uit het jaar 2009 en zie met genoegen dat het er ondertussen al flink op vooruit is gegaan met mijn taalrijkdom en mijn schrijfambacht. Met dit jubileum sta ik toch even stil bij al die vorige geschiedenisverhalen. Vijf boeken zijn er al verschenen, ik begin de volgende weken aan de eindredactie van boek zes. Die mogen jullie in het voorjaar van 2017 in de boekenzaak verwachten. Mijn volgende kroniek moet dus nog even in de kast blijven tot na nieuwjaar. Ik krijg regelmatig prettige reacties van mijn lezers en ook het bezoek aan mijn kronieken en geschiedeniscapriolen blijft oplopen met dagelijks meer dan honderd verschillende bezoekers en met om en bij de 382.000 bezochte webpagina's zeker niet onaardig. Ik geniet ervan.


14 november 2016. Daar ben ik opnieuw met een geurige update. Vers van de warme bakker. In mijn geval betekent dat natuurlijk schrijver. Hoewel er wel parallellen bestaan. Het deeg moet nog willen rijzen en dat  kan je met wat fantasie doortrekken naar de inspiratie die er toch wel moet zijn om oude boeken te herwerken in een nieuw en fleurig jasje. Met mijn deeltijdse job kan ik me in alle geval veel meer uitleven. Ik ben dan ook erg gelukkig om de komst van mijn nieuweling 'De paternosterknechten' aan te kondigen.


Nummer 98 situeert zich in Vlaanderen tussen 1566 en 1579. De nieuwe kroniek vertelt op vaak huiveringwekkende wijze over het fanatisme voor en tegen het katholiek geloof in onze contreien. Filips II, de rooms-katholieke zoon van keizer Karel weigert begrip op te brengen voor de calvinisten en de protestanten hier te lande. Ketters zijn het. Hij grijpt in, zeer tegen de zin van de Vlaamse autoriteiten. De Spaanse hertog Alva pakt de predikers en de aanhangers van het nieuw geloof meedogenloos aan. Zijn bloedig revanchisme zorgt voor een hevige reactie van vooral Willem van Oranje. Vanuit Nederland keert hij de rollen helemaal om en maken de calvinisten zich baas van de grote Vlaamse steden. De Gentse republiek doet er nog een flinke schep geweld bovenop en nestelt zich netjes in zijn buurstad Brugge. En dat zullen de duizenden geestelijken in ons land wel geweten hebben.


Maak kennis met deze flink uit de kluiten gewassen episode uit onze vaderlandse geschiedenis op http://www.dekronieken.com/P1565100.html.


En dan heb ik nog een première aan te kondigen: de voorbije weken ben ik er in geslaagd om al mijn verzameld werk te bundelen in een overzichtelijk compleet boekwerk met afbeeldingen en illustraties. Precies zoals deze te zien zijn op het internet, maar dit keer in een gebundeld pdf-formaat met maar liefst 2866 bladzijden. Jullie kunnen deze vinden op de pagina http://www.dekroniekenvandewesthoek.be/deverzameldekronieken.htm.


De volgende maand duik ik onder in het vervolg van de godsdienstrellen in Vlaanderen. Jullie horen iets van me rond half december wanneer ik tevoorschijn kom met mijn afgewerkte kroniek nummer 99. Daarna ga ik werken aan de redactie van mijn boek nummer 6 van 'De Kronieken van de Westhoek'. Ik hoop die in de boekenwinkel te zien ergens in het voorjaar van 2017. In diezelfde periode heb ik een jubilee te vieren: 100 kronieken, allemaal zelf geschreven, gefeuterd en gepolierd. Maar daarover later uiteraard heel veel meer!! Veel geschiedenisplezier aan al mijn trouwe volgers.


 12 oktober 2016. In 1898 schrijft de Poperingse onderpastoor Juliaan Opdedrinck de geschiedenis neer van de godsdienstrebellie in en rond zijn stad. In 1562 worden de eerste sermoenen van de 'ketters' met ijzeren hand aangepakt. Kerk en staat vinden het nodig om eenvoudige stakkers die zich afzetten tegen het katholiek geloof op wrede manier te lynchen. Deze repressie zorgt achteraf voor een gewelddadige kettingreactie en stort de Westhoek in een uitzichtloze burgeroorlog. Poperinge zal die amper overleven. Maak kennis met kroniek nummer 97 van  'De Kronieken van de Westhoek'.  Deze episode over Poperinge zal niemand onberoerd laten. Maak hier kennis met 'Het Verdriet  van Poperinge'.


13 september 2016. Een van mijn favoriete kronieken is zeker de 'Chronike van Elverdinghe'. De tijd was eindelijk aangebroken om dit oud handschrift eens in een eigen kleedje te stoppen. Elverdingenaar Jacob Pladijs, alias Jacobus Espinoy, noteert de gebeurtenissen die de Westhoek teisteren tussen 1555 en 1579. De natuur wil niet mee. Regen, wind en vorst zorgen voor slechte oogsten en dramatische hongersnood. Veel erger nog is het protest dat ontstaat tegen het katholiek geloof. De aanvankelijk onschuldige sermoenen eindigen in brutale moorden en eindeloze vernielingen in zowat de hele streek. De Westhoek staat in brand.  Je kan kroniek nummer 96 hier lezen. Meteen heb ik de toon gezet voor een hele reeks episodes over de godsdienstoorlogen in onze streek. Vanaf morgen begin ik nu aan 'De Geuzentijd in Poperinghe en omstreken' op basis van wat J. Opdedrinck de onderpastoor van Poperinge neerschreef in het jaar 1898.  


28 augustus 2016. Terwijl de hitte van de voorbije nacht wat plaats maakt voor de koelte van de morgen, kan ik jullie vertellen dat mijn jongste hoofdstuk ‘Vreugdevuren in Veurne’ gisteren online gezet werd op de www.kronieken.com pagina http://www.dekronieken.com/P1550100.html. De gloednieuwe episode is met zijn 31 bladzijden vrij omvangrijk geworden. De nieuweling handelt over het leven tussen 1486 en 1558 in Veurne en in Veurne-Ambacht. De tijden daar worden gekruid door een afwisseling van oorlog en vrede, een mix van ellende en vreugde. De Fransen haten de komst van de Duitsers naar de Nederlanden en zaaien er grote verdeeldheid. De mensen van de Veurne blijven Maximiliaan en zijn kleinzoon keizer Karel door dik en dun steunen. Iets wat niet overal het geval is in maritiem Vlaanderen. Uiteindelijk vecht iedereen tegen iedereen. Gelukkig laten de Veurnenaars het niet altijd aan hun hart komen en zorgen ze voor feest, processies en vuurwerk!


Wie nog eens een overzicht wil van al mijn kronieken kan steeds terecht op http://www.dekronieken.com/welkom.html. Wie nog eens de geschiedenis van mijn updates wil herbekijken kan dat doen op http://www.dekronieken.com/nieuws.html. Zo zien jullie hoe mijn kronieken van de Westhoeken zo stilaan aan het uitgroeien zijn tot een heus naslagwerk over onze lokale geschiedenis. Ik heb wel nog een jaar of twintig werk voor de boeg, maar het zal wel een kniesoor zijn zeker die zich daaraan stoort?


Zo ga ik in elk geval verder met mijn goede bedoelingen en mijn elan. Ik ben sinds vrijdag begonnen met toch wel één van mijn favoriete klussen; ‘Chronike van Elverdinghe, 1555-1579 door Jacobus Epinoy, alias Jacob Pladijs, landman’ werd geschreven vanuit een hoeve langs de Vlamertingseweg in Elverdinge en vertelt ongedwongen over de harde tijd die onze streekgenoten zo lang geleden te verduren kregen. Zo arriveer ik meteen in de tijd van de godsdienstoorlogen waar ik zeker nog niet het laatste van heb gezien. Ik houd jullie verder op de hoogte! Ik wens jullie nog een stomende zondag met de nodige verfrissingen toe! weken


21 juli 2016. De voorbije weken heb ik me verdiept in de lokale geschiedenis van de  twee belangrijkste havensteden van de Westhoek. En dat  tijdens de regering van keizer Karel.  Twee uiteenlopende bronnen  schetsen het  enigszins rustige verhaal van Nieuwpoort dat zich goed heeft weten te verschansen achter zijn nieuwe sterke stadsmuren.  Een heel ander verhaal wordt het in Duinkerke dat Franse rebellen op bezoek krijgt die de stad naar de verdoemenis helpen. Moord, brand, verkrachting, plundering, geweld, weer al die typische ingrediënten die onze geschiedenis spijtig genoeg zo vaak kleuren. Nieuwpoort toont zich solidair met zijn buurstad en laat de Duinkerkenaars uitwijken binnen hun veilig bastion. Meer zelfs: na de ellende stuurt het de mensen terug naar hun verwoeste stad om die opnieuw op te bouwen. Hoe ik het ook draai of keer; elke periode in onze geschiedenis toont telkens weer een ander perspectief conform de stad die ze beleeft. Intens en boeiend. Jullie kunnen terecht om de nieuwe episode te lezen op de nieuwe pagina www.dekronieken.com/P1558100.html. Voor mijn volgend hoofdstuk verhuis ik nu naar de jaarboeken van Veurne waar ik me weer volledig zal onderdompelen in de keizer Karel periode van deze stad in het hart van onze Westhoek. 


25 juni 2016. Wat is het toch altijd aangenaam om even een extra update online te zetten als ik een nieuweling kan aankondigen. 'Dagboek uit Ieper', staat beschikbaar op www.dekronieken.com/P1540100.html. In mijn jongste kroniek ga ik op zoek naar de levensomstandigheden in het Ieperse tussen 1485 en 1558. Veel is gebaseerd op basis van de oude handschriften van Thomas De Raeve en Gerard De Feu. Mijn teksten vul ik aan met  interessante info die ik kon bemachtigen uit  brieven die opgestuurd werden naar het stadsbestuur van die dagen. Ze werden zorgvuldig opgelijst door de 19de eeuwse stadsarchivaris Isidore Diegerick. Het resultaat is een aardige mix van sappige verhalen en toch wel  een sombere inkijk op de ellendige levensomstandigheden van die tijd. Ieper op zijn retour, winters en zomers buiten hun normale doen. Pest, ja vooral de pest. Een keizer die oorlog wil voeren met buur Frankrijk  vraagt de schamele inwoners dan nog om financiële hulp. Iets wat in  het Ieper van de 16de eeuw erg moeilijk valt. De concurrentie van Nieuwkerke, Wulvergem en Poperinge slaat  diepe bressen in de succestory van Ieper. Ik kan jullie  de vaak beklijvende nieuwkomer alleen maar aanbevelen.


21 mei 2016. Ik heb daarnet 'De Kroniek van keizer Karel online gezet. Een werkje van 3 maand is daarmee achter de rug. Ik geef jullie alvast de korte samenvatting. 'De jonge keizer Karel van Oostenrijk weet in 1520 nog niet wat hem allemaal te wachten staat. Ik stap rond die periode in zijn leven en beleef de gebeurtenissen van op de eerste rij. Zijn bestaan is een armetierige aaneenschakeling van reizen, oorlogen en geweld. Een krampachtige zoektocht naar de macht over Europa die uiteindelijk veel te groot blijkt voor deze één man.'   Wat de reeks van pausen tijdens het leven van Karel allemaal uitspoken, grenst aan het onwaarschijnlijke. De koningen van Frankrijk en Engeland moeten er niet voor onderdoen. En mijn keizer Karel? Eigenlijk is hij ook niet meer dan een oorlogsmisdadiger pur sang. Aan zijn handen kleeft het bloed van miljoenen slachtoffers. Of hoe de geschiedenis toch ook zijn rechten  opeist. Veel leesplezier.


8 mei 2016. Nog een week of twee te gaan en dan zal ik keizer Karel bedwongen hebben. Na 'De jeugd van keizer Karel' en 'Vogelvrij', de eerste twee kronieken die ik al geschreven had in januari en februari. Sinds 29 februari ben ik nu al onderweg met het volwassen leven van de in Gent geboren Karel van Oostenrijk. Deel 3.  Ik baseer me voor 'De Kroniek van keizer Karel' op de 2400 bladzijden tekst die de Schotse historicus William Robertson in 1761 spendeerde aan het leven van mijn keizer. Na meer dan 2 maanden schrijven ben ik vorige week begonnen aan de eerste ronde van herlezen en corrigeren.


Wat een klus! Al die bladzijden van vroeger heb ik nu op mijn manier gebundeld, herschreven op mijn typische manier gekruid met verduidelijkingen en al dan niet wrange humor. Net geen 100 pagina's tekst vragen dus wel wat herleeswerk. Nog enkele dagen en ik ga al die goodies uitprinten en het leven van de keizer nu eens vanop vers papier lezen. Jullie mogen er op rekenen dat het resultaat nog voor het einde van mei op www.dekronieken.com zal staan.


De Westhoek komt er maar sporadisch bij kijken. Het is een bewuste keuze om eerst de politieke context te leren kennen die zich boven de mensen van toen aan het afspelen was. Mijn ervaringen met de politiek van de 16de eeuw zijn ronduit hallucinant te noemen. De degoutante oorlogsmentaliteit bij de Merkels, Hollandes en Camerons van die tijd zijn verbijsterend. En dan heb ik het nog niet eens over de pausen en het ronduit schandalige getouwtrek rond de principes van de katholieke kerk. Mijn nieuwe kroniek puilt uit van kleinzielige wrok en ordinaire eigenbelangen die uitgevochten worden op de nek van de Europese burgers. Een tijd van oorlog en revanche. Van hongersnood, verwarring en uitzichtloze ellende.


Straks ga ik terug naar de mensen die al die ellende aan den lijve hebben ondervonden. De Ieperse jaarboeken zullen het er ongetwijfeld uitgebreid over hebben. Ik kijk er al naar uit om het leven van keizer Karel achter me te laten en mijn voeten onder tafel te schuiven bij een traditioneel Iepers gezin ergens rond 1525. Ik houd jullie natuurlijk verder op de hoogte.


Update 17 februari 2016. Na de metamorfose van de teletijdmachine werd het weer hoog tijd om te schrijven. Dit keer was Karel van Oostenrijk mijn prooi. Het leven van deze man beschrijven, bleek niet zo van een leien dak te lopen. Er is zo veel politieke informatie en zo weinig persoonlijke sfeer.


Reden genoeg om mezelf eens dubbel te vouwen en verder binnen te dringen in het leven van deze man. Het resultaat - 'De jeugd van keizer Karel' mag er volgens mijn bescheiden mening best zijn. Iedereen kan nu eigenlijk eens weten welk vlees ze in de kuip hebben als we het hebben over onze Gentse keizer. Ter gelegenheid van de publicatie van kroniek nummer 90, heb ik ook een Facebook vriendengroep opgestart waarin ik mijn volgers wat wegwijs breng in mijn omvangrijk werk.


De naam 'updates@dekronieken.com' vertelt voldoende: hier verwittig ik mijn vrienden over de recent geschreven kronieken. Nu ga ik volop verder met de volgende episode in het leven van keizer Karel. Meteen tijd om jullie een geheim te verklappen. Een heel stuk ervan staat al op papier, het gaat niet echt over Karel zelf maar wel over de opkomst van een zekere Maarten Luther die met zijn opstand tegen de kerkelijke instanties een ongelooflijke revolutie zal veroorzaken in het West-Europa van de 16de eeuw. Ik sta zelf versteld te kijken van de geboorte van dit fenomeen dat binnen 50 jaar verantwoordelijk zal zijn voor de beeldenstorm in de Westhoek. Heel boeiende geschiedenis. Ik kan jullie alvast beloven dat kroniek nummer 91 niet lang op zich zal laten wachten.


Update januari 2016. Ik heb er twee maand tijd en energie aan besteed maar de nieuwe westhoek.net is zo goed als afgewerkt. Wanneer jullie dit lezen, zal dit ook effectief zo zijn, dus ga ik er van uit dat de nieuw look & feel van de teletijdmachine en de kronieken voor jullie ogen ligt. Iets anders hé? Gedaan met de zwarte achtergrond van mijn 3699 individuele pagina's. Ik wilde iets fris en jeugdig en wat kon er beter zijn dan een variante op mijn kroniekenvandewesthoek.be waar wit en kleurige foto's de hoofdrol spelen.


Mijn testpubliek is razend enthousiast over de nieuwe omgeving. Het lijkt er wel op dat al mijn verhalen pas nu tot leven komen en ik ze eigenlijk wat begraven had in het duister van het verleden, in de sarcofagen van de tijd. Wat heb ik daar toch over nagedacht en gepiekerd! De individuele pagina's heb ik zopas verwijderd en vervangen door mijn 89 hoofdstukken. Het opnieuw creëren van elk van die episodes in deze nieuwe stijl was een werk van telkens wel drie uur. 'Het is goed voor één keer' placht mijn moeder me soms te vermanen in mijn kindertijd, wel dat is precies wat ik nu voorhoud aan mezelf.


Maar goed. Ze staan allemaal netjes ingeblikt en allemaal te glunderen als eerste communicanten op een zonnige meimorgen. Veel uitleg hoef ik er niet bij te geven. De pagina's openen zich snel en zijn ook perfect leesbaar op tablet en smartphone wat mijn kronieken van de Westhoek daarmee een extra dimensie geeft.


Daarbij kwam nog de uitdaging om een nieuwe indexpagina te kneden en zo de bestaande paarse homepage naar de eeuwige jachtvelden te verwijzen. Ik was er ooit erg tevreden over, maar de wetenschap dat ik dat paars op geen enkele manier kon vervangen door een andere kleur, was er voor mij te veel aan. De nieuwe interface was dus absoluut van 'moeten' en kreeg dus eveneens een fris en roodwit uitzicht.


Ik wil best wel wat extra uitleg geven rond de nieuwe interface die toegang geeft tot elke individuele kroniek. Jullie kunnen  voortaan op drie manieren op zoek gaan naar het onderwerp van jullie keuze! Naast de gebruikelijke diashow heb ik de website nu ook voorzien van een tab per hoofdstuk en heb ik een overzicht met uitleg van elke episode voorzien. Hopelijk zullen mijn bezoekers niet langer verloren lopen in dit labyrint van de Westhoekgeschiedenis.


Een eenvoudige menubalk verschaft toegang tot de satellietwebsite van  www.dekroniekenvandewesthoek.be waar ik zowat dagelijks een fragment uit mijn werk of uit dat van andere heemkundigen plaats. Mijn gasten kunnen er met veel plezier gaan grasduinen. Jullie kunnen nu ook direct naar de website www.dekronieken.com die zich focust op elk van mijn vijf boeken en waar mijn lezers ook terecht kunnen om die aan te schaffen.


Deze keer wilde ik ook wel ruimte maken om mezelf eens voor te stellen. Tot op vandaag verkoos ik het om zelf wat bescheiden op de achtergrond te blijven. En nu ik die stap gezet heb en mezelf verplicht heb om een passende autobiografische tekst te schrijven, ben ik er blij om. Jullie mogen best weten met welk vlees in de kuip jullie bij de kronieken van de Westhoek te maken hebben. Mijn vrouw vindt de introductie in elk geval leuk geschreven.


Ook de nieuwspagina die je momenteel aan het lezen bent, zal voortaan vast deel uitmaken van het hoofdmenu van westhoek.net. Ik probeer zowat elke maand een update te brengen over mijn werk, over de pas afgewerkte kronieken en over mijn plannen en zo veel meer. Voor de aardigheid zal ik binnen afzienbare tijd trouwens ook al mijn vroegere updates herpubliceren zodat jullie eigenlijk de opbouw van mijn werk van lang geleden nog eens kunnen herbeleven. Tot slot is er ook de noodzakelijke zoekfunctie. Op het moment dat ik deze update aan het schrijven ben, is mijn zoekpagina nog niet helemaal afgewerkt, maar ik vermoed dat dit geen verdere problemen meer zal geven.


Zo. Tijd voor exploratie van de nieuwe website. Ga gerust jullie gang. Ondertussen kan ik me nu weer focussen op mijn echte werk. Het schrijven van nieuwe kronieken. Eind 2015 heb ik de laatste hand gelegd aan een flink uit de kluiten gewassen episode over de kleinzonen van Clovis, een kroniek die jullie kunnen lezen op www.dekronieken.com/P0575100.html. Alles speelt zich af tussen de jaren 560 en 600. Meer dan eens ben ik verbaasd geweest over de verrassende details die de oude geschriften  over die oude gebeurtenissen naar boven brengen.


In de geschiedenislessen van mijn jeugd waren de Franken goed voor amper enkele zinnen, ergens tussenin de Romeinen en de middeleeuwen. Veel meer zal het niet geweest zijn. Elk dag opnieuw leer ik hoe slordig onze vaderlandse histories toch omgegaan zijn met eeuwen van echt gebeurd verleden. Het lijkt wel alsof honderden jaren van illustere gebeurtenissen onder de mat geveegd werden alsof ze nooit voorgevallen waren. Deze opmerking zullen jullie ongetwijfeld ook zelf maken wanneer jullie gebiologeerd mijn kroniek over de kleinzonen van Clovis zullen lezen.


Ik beschik nog over heel wat informatie van de tijden voor Clovis, dus ben ik nog wel een hele tijd zoet met dat ver verleden. Maar de volgende maanden staat toch wel een reis naar de toekomst op mijn programma. Enfin; toekomst is voor mij het begin van de 16de eeuw. Januari en februari 2016 zal ik besteden aan een kroniek over de jeugdjaren van keizer Karel, de periode 1500-1525. In de episode over zijn moeder en vader (Johanna en Filips in de storm) heb ik het uitgebreid gehad over de komst van zijn Spaanse moeder. Maar deze keer ga ik nu effectief graven in 's mans eigen puberteitsjaren. Ik ben benieuwd wat dit binnen enkele weken zal opgeleverd hebben.  Ik wens jullie veel leesplezier en een veilige tocht in het verleden toe! Laat niet na om me feedback te geven via onderstaande emailbalk.